woensdag, december 20, 2017

etiketten lezenketting reiniger

Oké, we gaan de ketting van de Alleweder reinigen. Alvast een blauw goedje kettingreiniger ingekocht. De recensies van vele anderen zijn lovend hoe goed deze  ontvet en ook nog eens uitstekend reinigt. 

Eenmaal met de pakketpost aangekomen, kan ik eindelijk de gehele etikettering lezen, want dat was op de webpagina helaas niet het geval. Qua gezondheidsrisico's trek ik meteen de conclusie dat het in de buitenlucht en op een zeer zorgvuldige manier gebruikt moet worden. 

Het product is meegeleverd met een verstuiver. Je kunt dit dus op je ketting en eventueel andere fietsonderdelen verstuiven. Dat verstuiven vind ik te risicovol en zal dat daarom zeer zeker niet doen.

E
nkele GHS-opmerkingen rechtstreeks van het etiket overgenomen geeft:
Irriterend voor de huid en kan ernstige oogirritatie veroorzaken. Na het werken met dit product, de handen grondig wassen en bij contact met de ogen voorzichtig afspoelen met water gedurende enkele minuten. Bij aanhoudende oogirritatie een arts raadplegen. Beschermende kleding, handschoenen, oog/gelaatsbescherming dragen tijdens gebruik.

Lange termijn schadelijke effecten.
Kan dodelijk zijn als het bij het inslikken in de luchtwegen terecht komt.
Na inslikken onmiddellijk een arts raadplegen en geen braken opwekken.

Nu blijkt dit blauw goedje op nafta(zwaar)-basis te zijn. Ik zie sommigen zweren bij biologisch afbreekbare kettingreinigers. Daar heb ik nog geen ervaring mee en vraag me af in hoeverre dit inderdaad milieuvriendelijker is, of dat het, in het slechtste geval, enkel  "marketing" is om het geweten te sussen. Ik hoop uiteindelijk milieuvriendelijker, echter het gaat natuurlijk om het "totaalplaatje".
Eigenlijk zouden ze de GHS-symbolen meteen standaard bij elk product op de webshop moeten vermelden. Nu moet je het vaak doen met een "omschrijving".

Dan nu op een andere manier, de staat California:


bandenlichters

Bij dezelfde bestelling zit ook een setje bandenlichters gemaakt van composiet matrix materiaal.
Lange tijd heb ik het in de verpakking gelaten omdat je door de verpakking heen leest:WARNING: This product may contain chemicals known to the State of California to cause cancer and birth defects or other reproductive harm.

Deze waarschuwing is een politieke beslissing (Prop 65) van de staat California om hun inwoners te waarschuwen voor gevaarlijke chemicaliën.  O.a. producenten die handel drijven binnen of met California, zijn verplicht hiervan melding te maken indien ze stoffen in hun product verwerkt hebben die op de Californische gevarenlijst staat (en dat zijn er iets meer dan 800).


Ik ben met andere ogen naar deze producten gaan kijken. Het zet je in ieder geval aan het denken.

Oude en nieuwe GHS-symbolen:

6 opmerkingen:

 1. Ik kreeg een spuitbusje remreiniger cadeau met eenzelfde soort omschrijving "Inhaleren kan de gezondheid ernstig schaden"

  Spuitbussen en iets ervan toch niet inhaleren ? Risicovol op zijn minst schat ik in. Ongebruikt ingeleverd bij de gemeentereiniging.

  Bovendien kun je de remmen ook op andere, minder schadelijke manier reinigen lijkt me.....

  Ik vind dat nieuwe symbool GHS 08 minder duidelijk dan de menselijke schedel met beenderen, waarvan iedereen onmiddelijk weet voor een effect het kan hebben. Dat zullen commerciele partijen wel zo hebben gewild, want wie koopt er nou graag iets met zulke griezelige opdruk ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. GHS 08 ziet eruit als een kruisbestuiving tussen het kruis van " irritant " en de "doodskop" van vroeger. Opletten geblazen volgens mij en zeer zeker als je het middel vaker gaat gebruiken. Van sommige stoffen als "chroom 6 " weet je meteen dat het een "doodshoofd" is en die wil je inderdaad helemaal niet tegenkomen. Ik vind het een strak plan dat je die spray weggedaan hebt Arjan. Dat sprayen is zo verraderlijk, dan moet je wel heel goed beschermd/voorbereid zijn wil zo'n spraydamp niet in contact met jou komen.

   Verwijderen
 2. Maar dan weer we eten ook acrylamide ( brood, koek, chips, patat, gebakken aardappelen ) en natrosamine ) in lichaam omgezet uit nitriet wat is omgewzet uit nitraat uit nitraathoudende groenten, mout en in bier zit het al in die vorm ) en dat zijn ook carcinogene stoffen.

  Uiteindelijk is het de dosis van het gif wat je schaadt of niet. En als het je DNA kapot maakt heeft het lichaam 3 manieren daarmee op te gaan.....het wordt pas een probleem als het daarin faalt, en dat is meestal na langdurige blootstelling en tientallen zo niet honderden mutaties.

  Een zekere professor vond zelfs straling niet zo'n probleem...."dat houdt je imuunsysteem actief en oplettend" Ik heb het idee dat dat voor sommige rokers inderdaad opgaat, daarom zijn ze meestal ook slanker, hun immuunsysteem heeft de handen vol. Uiteraard is dat nie talleen maar goed roken heeft vele schadelijke effecten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind Nutrition Facts van Michael Greger altijd een plezier om naar te kijken/lezen. Maar dat is mijn mening natuurlijk:)
   https://www.youtube.com/channel/UCddn8dUxYdgJz3Qr5mjADtA
   https://nutritionfacts.org/

   Verwijderen
 3. Tja Peter, hier kan ik weinig op zeggen, het grootste deel van m'n werkzame leven heeft zich tussen dit soort pictogrammen afgespeeld......Als procesoperator heb ik met een boel van dit soort troep gewerkt, en of je wil of niet, soms kom je ermee in contact. Of dat op latere leeftijd nog gevolgen gaat hebben? Afwachten, gelukkig weet niemand hoe zijn/haar leven loopt, en hoe het aflopen zal......

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mee eens Adri, ik zou mijn afloop nog niet eens willen weten. Nog veel gezonde jaren toegewenst! grt, Peter

  BeantwoordenVerwijderen